DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ

Daishichi Theme Park

| Daishichi Theme Park | The definitive kimoto brewing compendium | Super-flat Rice Polishing Technique |
| Sake brewery tour | Next-generation bottling line |

Het volledige compendium voor brouwen met de kimoto-methode

De geneugten van kimoto

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van kimoto!
Kimoto-sake bezit een volle rijkheid die kwalitatief duidelijk verschilt van sake die met moderne methoden is gebrouwen. Wij geloven dat het onderscheid veel dieper gaat dan louter een verschil in rijstpolijst-percentages. Waar is het grootste verschil in gelegen? - In de diepte van de smaak.

Genieten van de rijpheid van sake
Is Chronos (Vadertje Tijd) een zegening of een vloek voor sake?

De tijd deelt zijn zegeningen niet in gelijke mate met alle sake. Voor zwakke sake kan het verstrijken van de tijd een grote ramp zijn. De tijd scheidt het koren van het kaf.


"Een sake cre�eren die met de tijd rijpt." Dat is het motto van Daishichi en het doel waar wij met grote inzet naar streven.Rijpen in een noordelijk klimaat

Sommige sake is het beste bij een lagere cumulatieve temperatuur (temperatuursom). Zulke sakes dienen op de fles in een gekoelde ruimte bewaard te worden. Maar in het geval van sakes die robuuster zijn bij warmere temperaturen, doet zich de vraag voor: zouden zulke sakes beter rijpen indien opgeslagen in een omgeving die terwijl hij over het algemeen koel blijft, de natuurlijke veranderingen van de seizoenen ondergaat, in plaats van in een koelruimte die steeds een uniforme temperatuur bezit? Oxidatie is geen absoluut taboe indien men rijpheid nastreeft, want zeer kleine hoeveelheden zuurstof kunnen als voeding dienen. Wellicht dat het ondergaan van een koele, noordelijke zomer, een zomer waarin kleine wilde bloemen maar nauwelijks in het bergland kunnen bloeien, de sake beter laat groeien en rijpen dan wanneer de sake met behulp van electriciteit op een vaste temperatuur wordt gehouden.


Dat was de gedachte achter de unieke opslagruimte die we in onze nieuwe brouwerij hebben gebouwd. Bij een jaarlijks gemiddelde temperatuur van 14 graden circuleert grondwater door de faciliteit, waardoor het heetste zomerweer wordt buitengehouden. In de winter wordt het natuurlijk veel kouder. Zo werd een sake-opslag gerealiseerd die verbonden is met de mildheid van de seizoenen. Al onze junmai en honjozo sakes brengen hier ��n of twee zomers door.


Een moment van geluk
Wij willen grootse sakes maken die de de test van de tijd kunnen doorstaan en die zo lang mogelijk de zegen van de rijping ondergaan. Een sake die een steeds hogere waarde krijgt met het klimmen der jaren, tot hij uiteindelijk wordt geproefd. Niet een sake om louter te consumeren, maar een sake die overal ter wereld eeuwige waarde bezit. Dat is brandende ambitie van ons, brouwers, van wie het levenswerk bestaat uit het maken van iets dat een moment van geluk verschaft.

Kimoto-sake rijpt op milde wijze en ontwikkelt meer karakter wanneer de zomerhitte voorbij is en de herfst in aantocht is. De uiteenlopende smaken die bij jonge sake als het ware in de mond exploderen gaan een eenheid vormen, en rijpen op lichte, maar stevige wijze. In tegenstelling tot sakes met een korte levensduur die voordat de zomer voorbij is al achteruit beginnen te gaan, staan de sakes die met de herfst en winter kwalitatief steeds beter worden bekend als "akibare" ("bloeiend in de herfst") of "akiagari" ("oprijzend in de herfst").

Sake die grondig is gefermenteerd met hard water is vaak wat ruw als ze jong is. Daarna wordt ze geleidelijk aan ronder, en ontwikkelt zich tot een typische "akiagari" sake. Een lichte sake gebrouwen met zacht water is soepel als ze nog jong is en drinkt makkelijk weg, maar heeft de neiging al na de zomer achteruit te gaan.

Het kost veel tijd om kimoto-sake te brouwen, en ze rijpt ook langzaam met het verstrijken van de tijd. Maar de sterke anti-oxidante eigenschappen maken dat ze veel minder gevoelig is voor achteruitgaan. Daishichi heeft een groot aantal sakes in verschillende stadia van rijping in opslag om onze klanten altijd sake die optimaal gerijpt is te kunnen aanbieden.


TERUG | VOLGENDE

FAQ

DAISHICHI SAKE BREWERY CO., LTD.
1-66 Takeda, Nihonmatsu,
Fukushima 964-0902, JAPAN
FAX +81 243-23-0008
E-mail:info@daishichi.com

Uw vragen gesteld in het Engels of Japans zullen wij graag beantwoorden.