DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ

Daishichi Theme Park

| Daishichi Theme Park | The definitive kimoto brewing compendium | Super-flat Rice Polishing Technique |
| Sake brewery tour | Next-generation bottling line |

Het volledige compendium voor brouwen met de kimoto-methode

De geneugten van kimoto

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van kimoto!
Kimoto-sake bezit een volle rijkheid die kwalitatief duidelijk verschilt van sake die met moderne methoden is gebrouwen. Wij geloven dat het onderscheid veel dieper gaat dan louter een verschil in rijstpolijst-percentages. Waar is het grootste verschil in gelegen? - In de diepte van de smaak.

Het genot van warme sake

Junmai Kimoto sake's selection

"Daishichi uit Fukushima is de populairste warme sake. Ondanks de algemene trend naar lichte sakes gemaakt met de "snelle giststarter" (sokujomoto), heeft deze brouwerij zich sinds de oprichting gefocused op kimoto-sake. Het is een gespierde sake waar de rijke aciditeit structuur aan geeft, maar ze heeft ook een frisse afdronk. Bij verwarmen valt de verkwikkende zuurte op en wordt de mond heerlijk verfrist. [...] Kan zowel lauw als warm worden gedronken. Een prachtige sake die zowel krachtig als clean is." Uit het maandblad Dancyu (Februari 1999, gepubliceerd door uitgeverij President). Deze commentaar werd gegeven ter gelegenheid van de verkiezing van Daishichi's Junmai Kimoto sake tot de beste warme sake in Japan.

O-kan, de gewoonte om sake warm te drinken, is de laatste tijd opnieuw populair geworden in Japan. Door het verwarmen laat de sake een ander gezicht zien. Indien sake verwarmd wordt komen kwaliteiten naar voren die bij lagere temperaturen niet opvallen. De aantrekkelijke kwaliteiten die door het verwarmen naar voren worden gehaald, maken het ontdekken van een grootse sake nog eens zo fantastisch.

"Ik vermoed dat de ware aard van sake erin is gelegen dat hij warm gedronken kan worden zonder dat je er genoeg van krijgt." ? (Usuke Asai in "Opvattingen over sake")

"Blijmoedig: zonder onplezierige gevoelens, zonder wrok."
(Uit "Groot Woordenboek van Japans-Chinese Tekens" van uitgeverij Gakken)

Sake warm drinken past precies bij deze definitie van "blijmoedigheid." Het is een manier van drinken die alle subtiele smaken uit de sake haalt en die lichaam en geest blijmoedig stemt. Het is boven alles de volmaakte partner van voedsel. Trouwens, bij het verwarmen van sake horen verschillende parafernalia als kommetjes, kruikjes en metalen schaaltjes en het verzamelen ervan is een interessante hobby op zich.

- De sakes die het meest geschikt zijn om te verwarmen zijn onze Junmai Kimoto en Junmai Kimoto CLASSIC
- Voor een elegante, warme sake is het een goed idee Kaiden zes maanden langer in de kelder te bewaren.
- De meest luxe, heerlijke warme sake is Ginjo Koshu, lauw gedronken.

De voorwaarden voor een heerlijke warme sake

Van de oorspronkelijke smaakelementen in sake worden bij lage temperaturen zoetheid, volheid en voor een deel ook aciditeit onderdrukt.

Wanneer de sake op een hogere temperatuur dan kamertemperatuur wordt gebracht, wordt het mogelijk de volle omvang van deze smaken te ervaren.

Met andere woorden, warmte brengt alle kwaliteiten van sake naar voren.

Om warm heerlijk te smaken, moet sake in de eerste plaats umami (een volle, rijke smaak) en alle andere smaakelementen ruimschoots en in goede balans bezitten. Indien deze elementen onvoldoende aanwezig zijn, valt bij verwarmen het gebrek aan volheid op. Ook zal een slechte balans tussen de smaakelementen juist nog meer geaccentueerd worden door verwarmen. Een sake waarvan de smaak door verwarmen op een hoger niveau komt, wordt kan-agari sake genoemd.Vervolgens is het van belang dat de sake voldoende bestanddelen bezit die bij een hogere temperatuur beter gaan smaken. Men vindt in het algemeen dat melkzuur bij lage temperaturen bitter kan smaken, maar dat bij dit bij hogere temperaturen wordt omgezet in umami. Appelzuur daarentegen smaakt bij lagere temperaturen lekker fris, maar bij het verwarmen wordt de smaak troebel. Dranken met veel melkzuur dat bij een hogere temperatuur heerlijk smaakt zijn rode wijn, kimoto sake en junmai sake. Dranken met veel appelzuur dat gekoeld lekkerder smaakt, zijn witte wijn, ginjo sake en ongepasteuriseerde (nama) sake.


Dat is de reden waarom Daishichi zo uitmuntend geschikt is om warm te worden gedronken. Als een kimoto-sake, maakt hij gebruik van natuurlijke melkzuurbacteri�n voor lactische fermentatie. Daardoor bevat hij een relatief grote hoeveelheid melkzuur. Tenslotte is het van groot belang dat de sake geheel gerijpt is. Een onrijpe sake kan misschien bij een lagere temperatuur goed smaken, maar eenmaal verwarmd doet hij ruw aan omdat de aciditeit te scherp naar voren komt. Voor Daishichi's Junmai Kimoto wordt sake gebruikt die gedurende ��n of zelfs twee jaar grondig is gerijpt.FAQ

DAISHICHI SAKE BREWERY CO., LTD.
1-66 Takeda, Nihonmatsu,
Fukushima 964-0902, JAPAN
FAX +81 243-23-0008
E-mail:info@daishichi.com

Uw vragen gesteld in het Engels of Japans zullen wij graag beantwoorden.