DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ

Daishichi Theme Park

| Daishichi Theme Park | The definitive kimoto brewing compendium | Super-flat Rice Polishing Technique |
| Sake brewery tour | Next-generation bottling line |

Tour door de sakebrouwerij

Het polijsten van de rijst


Gepolijste rijst van opzij gezien.

Het doel van het polijsten is het verwijderen van de prote�ne, olie, etc., die zich in de buurt van de buitenkant van de rijstkorrel bevinden, en die de smaak van de sake nadelig be�nvloeden. Het beste voor dat doel geschikt is een methode die het mogelijk maakt overal een gelijke hoeveelheid van het oppervlak van de rijstkorrel te verwijderen, wat tot een zeer platte korrel leidt.

Dit is de "supervlakke rijstpolijst-methode" die gebaseerd is op eigen onderzoek en ontwikkeling van Daishichi (zie foto hieronder). Traditionele polijst-methoden maakten de elliptische korrels altijd rond, wat leidde tot verlies van goed materiaal aan de einden van de lange as van de korrel, terwijl de dikkere delen van de korrel verrassend genoeg onaangeroerd bleven (zie foto links).


De korrels rechtsboven zijn supervlak gepolijst. De korrels linksonder zijn traditioneel gepolijst.
(Beide hebben een polijst-percentage van 50%. De foto laat de voorkant van de korrels zien).

Conventioneel rijstpolijsten

Het polijsten van de korrels tot een ronde vorm leidt tot nodeloos verlies van goed materiaal en het achterblijven van bestanddelen die een nadelige invloed op de smaak uitoefenen. De kwaliteit loopt sterk uiteen.

Supervlak rijstpolijsten
Door het oppervlak tot een extreme graad van vlakte te polijsten, worden de bestanddelen die een nadelige invloed op de smaak hebben geheel verwijderd, wat resulteert in een consistente kwaliteit ongeacht het polijst-percentage. In vergelijking met conventionele methoden neemt de kwaliteit enorm toe.

Het was Tomio Saito (de voormalige Offici�le Hoofd-Taxateur van het Regionaal Belastingkantoor van Tokio) die als eerste de principes van het vlakke rijstpolijsten heeft ontdekt. Daishichi heeft de graad van vlakheid nog een stap verder opgevoerd en zo het "supervakke rijstpolijsten" uitgevonden.

Let op de vlakke, elliptische vorm van de gepolijste korrels. Er is een hoog niveau van vakmanschap nodig voor supervlak rijstpolijsten, en het kost meer tijd dan de traditionele methode. Maar onderzoek wijst uit dat de eindkwaliteit gelijk is aan conventioneel geslepen rijst met een polijst-percentage (de hoeveelheid die blijft tegenover wat wordt weggeslepen) dat meer dan 10% beter is ("beter" betekent "lager", omdat kleinere percentages een hogere kwaliteit betekenen). Supervlak gepolijste rijst is veel zuiverder dan het schijnbare polijst-percentage suggereert.

Onze rijstpolijst-ingenieurs die de supervlak gepolijste rijst produceren worden geleid door hun grote vaardigheid, maar ze worden ook bijgestaan door een overvloed aan technische gegevens.
De rijstpolijst-divisie van Daishichi is de enige die is erkend door de Directeur-generaal van het Science and Technology Agency (1999), die de Prijs voor Uitstekend Technicus van de Prefectuur Fukushima "Fukushima Meester Vakman" heeft ontvangen (2000), alsmede de Technische Prijs van de Brewing Society of Japan (2003).FAQ

DAISHICHI SAKE BREWERY CO., LTD.
1-66 Takeda, Nihonmatsu,
Fukushima 964-0902, JAPAN
FAX +81 243-23-0008
E-mail:info@daishichi.com

Uw vragen gesteld in het Engels of Japans zullen wij graag beantwoorden.