DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ DAISHICHI SAKE BROUWERIJ

Daishichi Theme Park

| Daishichi Theme Park | The definitive kimoto brewing compendium | Super-flat Rice Polishing Technique |
| Sake brewery tour | Next-generation bottling line |

De supervlakke polijst-techniek belooft een grote toekomst voor ginjo sake
De supervlakke rijstpolijst-techniek


De oplossing: het vlak polijsten van de rijst

Flat polished rice
Vlak gepolijste rijst (effen gepolijste rijst)

Tomio Saito en anderen hebben om dit probleem te voorkomen de vlakke polijst-techniek voorgesteld. Deze methode heeft als doel over de hele oppervlakte dezelfde dikte weg te polijsten, wat tot een vlakkere korrel leidt dan bij de traditionele methode. Uit de illustratie links blijkt duidelijk dat ongewenste elementen geheel worden verwijderd terwijl het kostbare zetmeel behouden blijft.


Het principe achter het vlakke rijstpolijsten blijkt duidelijk uit de animatie links. Door de langzame rotatie van de slijpsteen, en een hoge dichtheid van de rijst in de slijpkamer, roteert de rijst om de lange as, wat resulteert in lange, dunne korrels.
Deze methode vergt echter veel meer tijd dan de conventionele methode. Het risico van gebarsten korrels is ook groter.

De principes achter het vlakke polijsten van de rijst
Des te langzamer de rotatie van de slijpsteen, en des te hoger de dichtheid van de rijst in de slijpkamer, des te waarschijnlijker dat de korrels om hun lange as roteren, wat tot lange, dunne korrels leidt.

Zoals we later zullen uiteenzetten heeft Daishichi dit probleem opgelost door te onderzoeken hoe nog vlakker (supervlak) te kunnen polijsten, om zo de effici´┐Żntie nog verder op te voeren.

Een nieuw benchmark: het vlakke rijstpolijst-percentage

Wat is het rijstpolijst-percentage eigenlijk? De vergelijking "het gewicht van de gepolijste rijst gedeeld door het gewicht van de ongepolijste rijst maal 100 (%)" geeft alleen het percentage van gepolijste rijst aan dat verkregen wordt uit ongepolijste rijst, alsmede het percentage van ongepolijste rijst dat als zemelen wordt weggegooid. Hij vertelt ons niet hoe effici´┐Żnt het rijstpolijsten is geweest.

Wij stellen een nieuwe benadering voor: neem als benchmark de verwijdering van ongewenste elementen van de dikte van de graankorrel langs de korte as, die het moeilijkste te polijsten is met traditionele methoden. Dit levert het vlakke rijst polijst-percentage op.

Vlak rijstpolijst-percentage (%) = (Dikte van de gepolijste rijst / dikte van de ongepolijste rijst )3 x 100

Wat vertellen "vlakke rijst polijst-percentages" ons?
Het makkelijkste stuk van een rijstkorrel om te polijsten is zijn lengte, vervolgens zijn breedte en het polijsten van de dikte tenslotte is het moeilijkste. Dus als de berekening van het volume verricht kan worden op basis van hoeveel van de dikte - het moeilijkste stuk om te polijsten - is verwijderd, dan is het mogelijk te schatten dat een grotere hoeveelheid ongewenst material van de lengte en breedte is weggepolijst. Dit betekent dat rijst gepolijst tot dit percentage automatisch van hogere kwaliteit zal zijn dan de rijst gepolijst tot hetzelfde percentage als berekend met de conventionele rijstpolijst-vergelijking.


(diagram A)

Zelfs als conventioneel gepolijste rijst een polijst-percentage (vergeleken met het gewicht) bezit van 35%, indien de rijst tot een ronde vorm is gepolijst, zou ze overeenkomen met een vlak polijst- percentage van 50%. Ze zou derhalve gelijk of superieur zijn aan rijst gepolijst in de vorm van de korrel bij een rijst polijst-percentage van 50% (Zie diagram A).[diagram B]

Aan de andere kant, neem gepolijste rijst met een rijstpolijst-percentage van 50%. Indien die rijst vlak zou zijn gepolijst (in plaats van rond), zou ze een vlak rijst polijst-percentage van 35% bezitten. Deze vlak gepolijste rijst biedt dezelfde kwaliteit als rijst gepolijst in de vorm van de korrel bij een rijst polijst-percentage van 35% (Zie diagram B).


TERUG | VOLGENDE


FAQ

DAISHICHI SAKE BREWERY CO., LTD.
1-66 Takeda, Nihonmatsu,
Fukushima 964-0902, JAPAN
FAX +81 243-23-0008
E-mail:info@daishichi.com

Uw vragen gesteld in het Engels of Japans zullen wij graag beantwoorden.